"Kamuda Karar Alma Süreçlerinde Yönetim Bilişim Sistemlerinin Rolü: Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Örneği" Konferansı gerçekleşti.
8 Ocak 2024 | 14:05

Fakültemiz Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğrenci topluluğu Gazi YBS tarafından düzenlenen “Kamuda Karar Alma Süreçlerinde Yönetim Bilişim Sistemlerinin Rolü: Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Örneği” isimli konferansa Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürlüğü Bilgi ve İletişim Teknoloji Dairesi Başkanı Sayın Muhammet Raşit ÖZDAŞ davetli konuşmacı olarak katıldı. 4 Ocak 2024 tarihinde Fakültemiz Toplantı Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gazi YBS Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak GÖK, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan TEKEDERE ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölüm öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Zafer AYAZ ve YBS bölümü öğrencilerimiz katılmıştır. Konferans Gazi YBS Öğrenci Topluluğu Başkanı Nur Efşan YILDIZ’ın açılış konuşması ve davetli konuşmacımızın özgeçmişinin sunumu ile başlayıp, Sayın ÖZDAŞ’ın sunumu, katılımcıların sorularının yanıtlanması, Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hakan TEKEDERE hocamızın Sayın ÖZDAŞ’a teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son bulmuştur.

 

4ocak-1

 

Sayın ÖZDAŞ, kamu bütçe planlamalarının yapısı, paydaş kamu kurumlarıyla iş süreçleri ve yönetim bilişim sistemlerinin kamuda yeri, bu çalışma alanının gereklilikleri ve iş hayatındaki tecrübelerinden bahsetti. ÖZDAŞ, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunların genel olarak teknik sorunlar olmadığını vurguladı. Sorunlar ve eksikliklerin, teknik bilişim personeli ile bilgi sistemini kullanan standart personel arasındaki etkileşim sorunundan kaynaklandığını ve bu da tam olarak YBS bölümü mezunlarının çalışma alanını içinde olduğunu söyledi. Sektörel spesifik bilginin gerekli olduğu bilgi sistemlerinin geliştirilmesinde teknik bilişim personeli ve yazılımcıların, sektör paydaşlarıyla etkileşimli çalışmasının önemli olduğunu belirtti.

 

4ocak-m-1

 

4ocak-M-1

 

YBS mezunlarında olması gereken özellikleri ise şöyle açıkladı: Çalışma hayatında başarılı bir YBS mezunu sosyal hayatın içinde, stratejik ve bütüncül düşünce sistemine sahip olmalıdır. Amaç, ihtiyaç ve yazılım gereksinimi süreçlerini iyi bilen, sistemin ihtiyaçlarını bütün olarak ele alabilen bakış açısı ve yeterlilikleri geliştirebilmeye açık olmalıdır.

Sayın ÖZDAŞ, katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Bu sorular ve yanıtları ise şöyle:

Bir YBS öğrencisine öğrenim sürecinde neler yapmasını önerirsiniz?

“Bol bol pratik yapılması. İhtiyaç analizi ve ihtiyaçların çözümüne dair çalışmalar yapmak. Belli ekiplerde iş analistliği  görevinde bulunmak. “

 Siz bu alana nasıl yöneldiniz?

“Eskiden beri bu alanı hep ilgi duyardım. Kamuda bir ihtiyaca çözüm üretme fikrini çok sevdim ve bu ihtiyaçların çoğunu bilgi sistemiyle yapabileceğimi fark edip bu alanda ilerledim. “

Bu alanda kamu mu daha iyi yoksa özel sektör mü?

“Kamuda analistlik rolü gelişmekte birlikte, yakın vadede özel sektörü tavsiye ederim. “

Kamuda YBS’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Kamuda analistlik iyi yapılamayan bir şey. Analiz tarafından zaman açısından sıkıntı var ama böyle devam etmeyeceğini düşünüyorum. Kamu kurumlarında analiz ekipleri olmalı. Analizi çok iyi yaptıktan sonra yazılım sürecindeki yük de ortadan kalkmış oluyor.”

Doktora veya yüksek lisans seçimlerinde nelere dikkat etmeliyiz?

“Çalıştığınız sektöre yakın bir alan seçerseniz daha iyi olur. Bilgilerinizi birbirine entegre edebilirsiniz. “

 

4ocak-soru-1

 

Etkinlik Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan TEKEDERE hocamızın Sayın Özdaş’a teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile tamamlanmıştır.

 

4ocak-h-1

 

4ocak-toplu-1

background image